nuffnang header

Tuesday, 14 April 2015

Hiking Experience: Mossy Forest, Gunung Irau Cameron Highlands - Sejukkk sangat!!

So.... this is my first hiking experience. Before ni pernah masuk hutan biasa dan adventure trip dalam gua dekat Batu Caves. Ni first time kita panjat gunung. Alhamdulillah berjaya panjat and turun dengan jayanya walaupun hanya tidur 2 jam je. Khamis malam kerja sampai pukul 8 pagi, then Jumaat tu tidur dalam 2 jam je (biasa la siang memang susah nak tidur and petang tu kita masak2). Then malam Jumaat tu pukul 12 malam baru naik katil dan tidur-tidur ayam dan pukul 2 pagi bangun untuk mandi dan siap2. Sebab nya nak sampai di RnR Tapah pukul 5 pagi.

Kat RnR Tapah tu kira tempat berkumpul jugak lah sambil breakfast, tapau dan solat subuh. Lepas dah settle semua, bergerak ke Cameron Highlands lah kita.

Disebabkan banyakkk sangat gambar nak di share, jadi let the pictures do the talking yah!~
Mostly ramai yang pernah pergi tempat ni, ni lah laluan kalau nak pergi Ladang Teh Boh yang famous tu. Laluan yang sama ke Mossy Forest. Memang cantik kan view scene Ombak Rindu ni. Hehe
We're getting thereeee. Can you say the kabus-kabus? Wuuu
Ni tempat parking kereta. Memang sejuk kat sini, serious tak pernah rasa sejuk macam ni kat Malaysia. Last year pun ada datang Cameron tapi panas. Maybe sekarang musim sejuk kot dekat sini. Wallahualam. Hehe


Our couple shoes of the day ^_^


Peliqat Hikers. Semua jenis umur ada. Dari 18 tahun sampai 56 tahun. Of course lah kena ada otai yang lead kan


Let's start our wonderful journey. Hello nature!~ ( I was wearing two sweater at once because of the weather)


 Kita posing lagi~

 Kita pulak jadi photographer~

Rest sekejap atas pokok~


 Kitorang baru naik, ada group yang dah turun. Mari kita mendaki lagi!


 Masuk ke terowong masa. Bye bye. LOL

Aip aip!!


 Sampai di Mini Irau. Belum sampai ke puncak ye rakan-rakan. Rehat sebentar bersama.......

 Bersama cekelat! (bukan Kit Kat). Takde rasa lapar langsung pun sepanjang mendaki tapi kena makan untuk tambah energy. Air memang penting dan minum banyak. Tapi disarankan sebelum naik pergi toilet dulu sebab memang takde toilet sepanjang pendakian~


Pendakian diteruskan! Ayuh!

 Tadaaa!! Haa cantik tak? Welcome to the Lord of The Ring forest. Hehe

Beautiful scenery. Cantik sangat forest ni. Subhanallah ^_^


 Lepas sejam or lebih, sampai lah kami dekat dataran puncak Gunung Irau! Yes memang panas sebab dah kat puncak, dekat dengan matahari. Huhu

 The girlss~

 Kami~

 Kami lagi~

Acah-acah kebulur dan kelaparan. Haha


 Selesai rest2 sekejap dan makan, kitorang pun turun lah dalam pukul 2 petang. Tak boleh lama2. Haruslah sampai kat bawah sebelum gelap kan..

 Acah-acah stylo =p

 Bergambor lagi~

 We're gonna miss this place. Hehe

 Acah-acah gambar cover album~

 Be careful!
 Saya kat atas gunung! Haha

 Abaikan si mata juling, fokuskan kepada pohon-pohon yang menghijau~~

 Dah sampai bawah!! Serious serious seriously sejukkkkkkkkkk sangat bila dah sampai bawah, dengan baru lepas hujan nya, angin kuat berkabus, menggeletar badan. Sampai di bawah dalam pukul 5.30 petang. Borak2 pun mulut keluar asap tau, tak tipu. Siap ambil video lagi. Hehe

Last but not least, our last photo of the day! It was a great experience!


Kepada yang kaki2 hiking atau pun yang baru nak try hiking, masukkan Gunung Irau dalam list tau! Serius hutan yang cantik bangat plus nak rasa sejuk kat Malaysia, try lah pergi situ. Tapi kalau time pergi tu tetiba panas jangan marah kita pulak. I was lucky then to experience such a rare moment. Tapi kata nya kat situ memang weather nye sejuk cool2 gitew. Hehe.

Orait, part 2 of Cameron Highlands will be up next. Tapi tu just gambar2 melepak selepas hiking. Kitorang tidur 1 malam di Cameron Highlands sebabnya kalau nak drive balik KL terus memang parkinson lah jawabnya kaki kitorang kan. Hehe.

Till then! ~~


p/s: jangan lupa sertai My First GiveAway Contest kalau nak menang set kurung untuk raya haji ni ;)

10 comments:

  1. TEBING TINGGI BACKPACKER(fb)
    KHIDMAT GUIDE GUNUNG BERLESEN
    KHIDMAT KAMI MELIPUTI:
    -permit pendakian
    -laporan polis
    -guider berlesen
    -kit perubatan(asas)
    -walkie talkie
    -4x4 ke starting point

    ANDY
    017-9997790
    whataps/sms/call

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya dan 5 org kawan berhajat ke cameron sabtu ni (27.8.2016) dan berhajat untuk hiking ke irau.. tetapi masih tiada guide dan permit.. boleh ke kalau book pada waktu sekrang untuk 27.08.2016 ni? advise dari pihak tuan?

      Delete
  2. User friendly tak trek die. nak naik xde guide ok ke

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi sorry late reply, masa kitorang pergi ni takde guide sbb mostly yg pergi memang dh biasa dgn trek dia.. tapi tak silap sy skrg pihak mossy forest dah ketatkan prosedur, kena ambil guide tp sy x pasti pasal ni. Last sy pergi area situ hujung last year, mossy forest tgh tutup untuk renovation.

      Delete
    2. haha..dah naik dah bulan 2 aritu. thanks

      Delete
    3. Azman shah. Kena ada tour guide n permit ke kat sana? Saya nak pergi cuma takut sesat pulak ke sana.

      Delete
    4. permit mmg kene ade. tour guide tengok pada diri. kalau yakin boleh je redah. trek tak bnyak cabang pon. cume2 berhati hati.

      Delete
  3. dekat puncak, boleh bermalam keh ?

    ReplyDelete
  4. Berapa jam nk sampai puncak..klu utk pendaki yg baru

    ReplyDelete
  5. Assalamualaikum & Hello.

    Saya Bear dari team KPE. Jika berminat hendak ke Gunung Irau, boleh whatsapp sy di 0176254323.

    Sy ada menyediakan pakej mendaki untuk bulan oct 2017. Irau bakal ditutup pada bulan Nov dan bakal di buka semula awal tahun depan.

    Pakej kami termasuk :
    - Forestry Permit
    - Guider
    - Basic First Aid
    - Police Report
    - Brekfespack
    - 4x4 to entrande Irau

    Contact
    017-6254323 (Mr Bear)

    Or click link below for direct contact :
    www.wasap.my/60176254323

    ReplyDelete