nuffnang header

Sunday, 3 March 2013

Kisah Syafie Naswip (Mukhsin)

Okayy. Hari ini belog kite berbahasa Melayu.He He. Sebab hari ni nak cerita pasal artis melayu, kena laa tulis bm, kalau artis omputih tulis lah bi, kalau artis Korea, of course lah speaking Korea =p *menipu sangat* Entry2 sebelum ni dalam bi bukan sebab apa, bukan sebab tak reti ckp melayu or "I look stupid when I speak malay but I look stupider when I sepeak inggeris", tapi sebab saje laa nak polish my english writing skills. Maklumlah tgh job hunting skg ni, semua test n interview dalam bi, kalau tak berbelog dlm bi, abes laa berkarat my inggelish skwill..Ha Ha

Eh, apahal laa pulak melalut lebih2 ni. Cakap nak cerita pasal retis kan. Tadi masa usha2 newsfeed fb, si retis Fadlan Hazim share satu kisah di fb. Ada gambar keratan akhbar Syafie Naswip atas motor dgn bapanya. Jadi terberminat lah nak baca. Gambar tu diupload di fanpage Kak Ogy Ahmad Daud.
Ini lah gambar nye tu. Comel kan si Syafie ni? Tapi ada satu perasaan terdetik kan bila tgk gambar ni? Hurm.

Dan ini kata-kata dari fanpage Kak Ogy tu:
"Kalau di tanya kpd saya siapa pelakon generasi baru yg saya kagumi?
Jawapan saya..Syafie Naswip.
Dari mula saya menonton beliau dlm Mukhsin, saya terus jatuh hati dgn kejujuran lakonan beliau..
Kalau saya diberi peluang saya ingin sgt nak digandingkan dgn beliau..
Syafie..tahniah diatas kemenangan di FFM 25 malam ini..
Teruskan perjuangan Syafie dlm senilakon kerana Syafie
sememangnya telah dianugerahkan bakat dlm bidang lakonan..
I am so happy for you Syafie..

Saya baru terbaca artikel ini mengenai Syafie Naswip..
I am touched.."
Ye, semua kenal Syafie Naswip ni apabila beliau berlakon sebagai watak utama dalam filem Mukhsin kan? Bakatnya besar dan memang layak lah beliau dapat anugerah2 hasil dari lakonan nya tu. Kan? Kan? Btw, apa artikel yg Kak Ogy sebutkan di atas? Okay, ini kisahnya =)

KISAH ANAK PEMOTONG RUMPUT DI FFM 20
Contributed by Shima @ Hulu Langat
Malam 4 Ogos lalu, di Dewan Tuanku Syed Putra, Universiti Sains Malaysia, Pulau Pinang, pelakon filem Mukhsin, Mohd. Syafie Naswip diumumkan sebagai pemenang bagi kategori Pelakon Kanak-Kanak Terbaik pada acara gemilang Festival Filem Malaysia Ke-20 (FFM20). Sejurus itu, seorang kanak-kanak berusia 15 tahun melangkah yakin ke pentas penerima trofinya. Dewan bergema dengan tepukan gemuruh penonton. Turut menyaksikannya, jutaan penonton Astro yang membuat siaran langsungnya. 
Namun malam itu, nun di sudut hati Syafie, tercalit rasa hiba kerana kejayaan itu tidak dapat dikongsi bersama ibu yang dikasihi. "Rumah saya tak ada Astro. Saya dah telefon mak, nak beritahu, tapi tak dapat," adunya tatkala Kak Tim bertanyakan, apa kata ibunya tentang kemenangannya. Memang sejak dari awal, kanak-kanak ini menarik perhatian Kak Tim. Walaupun Finas menyediakan bas untuk membawa delegasi festival itu ke Pulau Pinang, tapi pelakon kanak-kanak lain, datang bersama anggota keluarga masing-masing. Cuma Syafie yang Kak Tim perhatikan, bersendirian. 
"Saya nak juga bawa emak. Tapi dia orang kata kena bayar," jelas Syafie selamba.
"Bapa kerja apa?" Tanya Kak Tim. "Pemotong rumput. Kadang-kadang cat rumah orang juga," tulus dan bersahaja dia menjawab."Tak sekolah?" Tanya Kak Tim lagi."Sekolah di Gombak. Tahun ini ambil PMR. Sebab itu hampir saja saya tidak dapat ikut festival ni. Cikgu tak beri. Dia kata asyik shooting saja. Dia bimbang, nanti saya tak dapat fokus PMR. 
"Tapi saya merayu. Keluarga saya orang susah dan saya anak tunggal. Shooting pun dapat duit. Hari tu, saya berlakon empat drama, dapat duit. Boleh juga bantu keluarga," kata Syafie."Berlakon filem Mukhsin dulu tu, saya dapat RM10,000. Saya bagi emak RM500 dan ayah RM500. Selebihnya saya simpan. Saya nak jadi jurukamera filem. Nanti kalau nak ambil kursus tu tentu kena pakai banyak duit. Nasiblah akhirnya cikgu izinkan saya ke festival."
Begitu cerita Syafie panjang lebar, lalu tersenyum menyerlahkan lesung pipit di pipi kiri dan kanannya. Dan pada pagi delegasi berkumpul di Finas untuk berangkat ke Pulau Pinang, Syafie merupakan orang pertama sampai di Finas. "Saya tak tahu pukul berapa bas nak bertolak. Orang kata pagi. Jadi saya tunggu ajalah. Nasib Finas sediakan nasi lemak."
Rupanya ada yang cerita pada Kak Tim, semasa rombongan berhenti makan tengahari di Tapah, Perak, Syafie tidak turut serta."Dia tertinggal duit," bisik sumber.Kasihan. Tapi kanak-kanak itu ada harga diri. Dia tidak kelihatan sewaktu orang sibuk menjamu selera di kawasan Rawat dan Rehat Tapah itu. Entah di mana dia menyembunyikan diri.
"Tak apa. Saya dah biasa macam tu," kata Syafie selamba disaat Kak Tim tanyakan kenapa tak beritahu masalahnya.
"Tapi sekarang saya dah ada duit. Nek Mah (Ruminah Sidek) bagi. Masa sampai di lobby hotel, tiba-tiba Nek Mah bagi saya RM50." Sekali lagi kanak-kanak ini menyerlahkan lesung pipitnya. 
Dan sewaktu perjalanan pulang ke Kuala Lumpur. ketika bas singgah di Hentian Sungai Perak, Kak Timtengok Syafie membeli sebiji limau bali."Duit yang Nek Mah bagi, masih ada baki. Limau ni saya beli untuk mak. Buah tangan," katanya tersenyum. 
Sampai di Finas, Syafie dijemput ayahnya. Dia bukan saja membawa pulang trofi dan buah limau untuk ibunya. Tapi wang hadiah kemenangannya sebanyak RM10,000.Itulah Mohd. Syafie Naswip, Pelakon Kanak-Kanak Terbaik FFM20 yang cuba mencari pengalaman sebagai pelakon untuk menjadi jurukamera filem bagi merubah kehidupan keluarganya.
So...apa perasaan bila baca kisah ni? btw ni kisah 5 tahun dulu. Dengar cerita 2 tahun Syafie 'hilang' dari industri selepas Allahyarham Yasmin Ahamad meninggal. Syafie sambung tingkatan 6 sambil jual burger untuk tolong keluarganya. Syafie hilang semangat kejap selepas Allahyarham takde.

Tapi sekarang insyaAllah dia dah aktif balik, lagi-lagi semalam dia baru menang untuk kali kedua dalam Festival Filem Malaysia ke-25 kategori Pelakon Pembantu Lelaki Terbaik (Songlap). Congrats to him! Semoga dia lebih berjaya selepas ni dan dapat bantu keluarganye. Berdoa lah moga-moga kita semua dimurahkan lebih rezeki dan masing2 dapat membantu keluarga dan rezeki kita sentiasa diberkati Allah S.W.T

Amin.




6 comments:

  1. sedih juga baca kisah syafie.apa pun sekarang dia dah berjaya atas usaha dia.. =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. yerp..dia dah berjaya..tapi bukan senang nak survive dalam industri hiburan msia ni..harap2 dia tabah n lebih berjaya pasni =)

      Delete
  2. terbaik lah Syafie Naswip . Walaupun bukan berasal daripada golongan yg bukan berada tapi itu bukan nya penghalang untuk capai kejayaan . Tabik ahhh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kann..kena usaha lebih la sebenarnya..hehe

      Delete